Program – Flacăra Libertății

 Libertatea, în prim-plan

Libertatea este un mod de viață. Lipsa libertății transformă societățile, provocând traume sociale greu de depășit. Regimul totalitar comunist din România a forțat populația țării noastre să învețe o lecție vitală despre libertate. În perioada comunistă, 617.000 de cetățeni au fost arestați, 10.000 au fost executați și peste 100.000 și-au găsit sfârșitul în închisori comuniste.

Pentru a putea evita eventualele atrocități provocate de un astfel de regim monstruos, trebuie să înțelegem atât trecutul, cât și să conștientizăm și să apreciem munca eroică a tuturor personalităților care au contribuit la libertatea de care ne bucurăm astăzi, în toate formele ei.

”Flacăra Libertății” este un proiect tribut organizat de Institutul pentru Libertate și Democrație în colaborare cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, menit să recunoască și să promoveze meritele personalităților liberale care au luptat pentru libertate și pentru drepturile noastre universale. Proiectul a debutat în actuala sa formă la data de 16 decembrie 2019, la Timișoara, cu o conferință intitulată „30 de ani de libertate și democrație”. În cadrul acestui eveniment au fost evocate momente de la Revoluția din decembrie 1989 și au fost schițate progresele înregistrate de societatea românească în cei 30 de ani de libertate și democrație.

Adresându-se tuturor membrilor societății civile, proiectul ”Flacăra Libertății” urmărește readucerea conceptului de libertate în prim plan, analizându-i și actualizându-i diferitele forme și înțelesuri, pentru a genera potențiale soluții crizelor actuale și a promova contribuția de neprețuit a personalităților marcante care și-au dedicat întreaga viață și carieră libertății.